dilluns, 27 de juny del 2011

EL CORPUS DE LA FONT

La festa del Corpus Christi és una de les més importants entre els catòlics, aleshores, és una de les festivitats tradicionals més populars, amb tradició i molt de component popular com la moixeranga (també conegut com ball dels valencians en Catalunya) sense anar més lluny a València ciutat fa un dels Corpus dels més antics i tradicionals.
En la nostra comarca a Beniarjó mantenen la recuperació del Corpus tradicional, també fan un Corpus que recupera la tradició a Gandia i altres localitats
Al nostre poble, també s'està intentant la recuperació de la tradicional i popular festa del Corpus, cada any es suma un nou element a la processó i també a la la festa que ja abasta si més no, tota la setmana.
Actes religiosos el dijous, i divendres. El dissabte batre de campanes, àngelus i es realitza una eucaristia, el ball dels pastorets i de la magrana dins de l'església, devant de l'altar major.








Després es realitza una eixida del fidels en visita dels diferents altars que s'han alçat per tot el poble, aquesta visita es fa de forma festiva i els xiquets i xiquetes ballen davant dels altars




El diumenge en la processó general, també s'han incorporat elements tradicionals com els Capgrosos: una incorporació que ja es va fer en l'encontre, resoltat de la investigació i la troballa del rector Marcos Senabre que ha tret a la llum els capgrossos tradicionals de la Font. Els capsgrossos junt als gegants signifiquen que totes les persones grans i menudes estan en la festa del Corpus

Una altra novetat són els personatges bíblics; aquest representen la salvació que prové de la tradició de l'Antic Testament. En èpoques anterirors era una forma d'ensenyar Sistòria Sagrada a bona part de la població que era analfabeta
 El cor d'àngels que acompanyen a la Sagrada Forma és el darrer element que acompanaya a la Custòdia en processó solemne baix palis.
Potser per als propers anys trobem noves incorporacions com la Moma, la Cuca Fera i altres.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla una exageració tot el que s'està fent, sobre tot la falta de respecte del senyor rector per una part de la gent del poble, sempre té que fer agún comentari al respecte dels no creients o religiosos, no pot dedicar-se a anar a la seu i deixar als altres tranquils, com fem nosaltres. Molta burrera!!!!!

Anònim ha dit...

Respecte als balls i les noves incorporacions dels cap grossos es veritat que els ha rescatat el rector de l´oblit en el patronat pero som els dolçainers i tabaleters i Fina la presidenta de léscola de música tant critica per alguns els que hem donat vida a les dances i cap grossos aixi com a Pep Nap la seua filla Sali i Alvaro de la Fila Cavallers sense tots nosaltres el Corpus no seria tant lluidor i tradicional com els que es fan en altres poblacions.Desde açí donar les gracies a tots ells en especial a Fina per la seua desinteresa tasca que fa en tot aixó.