dimarts, 8 de març del 2011

8 de MARÇ- DIA DE LA DONA

Foto de Pere Huerta
La instauració d'aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d'un llarg procés. Sovint s'atribueix la celebració de la data a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest haurien mort un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica.
 A la wiquipèdia trobem informació sobre què és aquesta dia.
Les primeres celebracions del Dia de la Dona foren, per part de les socialistes nord-americanes el darrer diumenge de febrer de 1908. A Europa l'any 1910 en la II Conferència Internacional de Dones Socialistes es proposà l'establiment del Dia Internacional de la Dona per tal de promoure el sufragi femení, a més de la pau i la llibertat. Així doncs el 19 de febrer de 1911 les europees celebraren la diada.
El Dia Internacional de la Dona queda fixat en la data del 8 de març a partir de la sortida al carrer (en protesta per la manca d'aliments) de les dones russes el 8 de març de 1917.
.Al llarg del s.XX el Dia de la Dona s'utilitzà per reivindicar principalment el dret al vot femení i per tal d'obtenir millores laborals i socials.
La celebració de la data encara actualment respon al ressorgiment de les reivindicacions feministes dels anys seixanta i setanta, éssent implantada per les Nacions Unides el 1977.
 En l'actualitat es fan tot un seguit d'actes festius i casi cap de reivindicatiu. En el nostre poble es fa una barreja d'actes: alguns festius  (curs de cuina, concurs de pastissos, dinar de germanor, Trobada de Comarcal de Dones) i altres culturals com exposicions de fotos ( Estructures del Silenci de Pere Huerta, més de l'autor en flickr),