dimarts, 8 de gener del 2013

PRESENTACIÓ DEL NOU LLIBRE DE MANEL ARCOS



El divendres 18, a les 20 h. l'associació Ramoneta de Vilaragut presenta a la Casa de la Cultura de la Font el darrer llibre de Manel Arcos. Aquest, va començar a encuriosir-se l’any 2005 pel fenòmen del bandolerisme que es va manifestar al territori valencià al llarg del segle XIX. Amb el pas del temps, aquell interés inicial es va convertir en una passió.
Des del desembre de 2008, Manel Arcos no ha parat de donar a conèixer els resultats de les seues investigacions en diferents llibres i treballs, i també en nombroses conferències. El que presentarem aquesta vegada: Quan els trabucs refilaven recopila 15 estudis, on es repassen els períodes més conflictius i convulsos de finals del XVIII i el XIX,  entre els regnats dels Borbó Carles IV i Alfons XIII, i especialment el Sexenni Absolutista (1814-1820) i el Sexenni Democràtic (1868-1874), on van esdevenir-se les dues "edats daurades" del bandolerisme vuitcentista.
Aquesta època d’enfrontaments constants entre liberals i absolutistes, entre centralistes (unitaris) i federalistes, tot amb la consolidació del capitalisme i del liberalisme polític, donarà un resultat que és l’Estat espanyol actualment. Aquesta convulsa època  és l’origen de bona part de la situació actual. A més,  explica els comportaments i reaccions d’aleshores als problemes socials, econòmcs i polítics que ja es plantejaven al llarg del s. XIX i malauradament continuen en el s. XXI
l'interés pel bandolerisme, de Manel Arcos, sobretot el del segle XIX, rau en tots els pobles de les comarques centrals valencianes, perquè sobre els 'roders' també hi ha moltes llegendes, rondalles i petjades en el folklore, cançons i poemes (encara que amb la tradició oral hem d'anar amb compte) i sobretot la toponímia, com ara les coves i camins. Fins i tot frases fetes, com 'Acabaràs o quedaràs com Camot', 'Qui vestit va a Forna, despullat se'n torna', o la de 'Quedar-se com la novia de Pinet, amb la cara llavada i el monyo fet'.