dilluns, 29 d’agost del 2011

VALORACIÓ DE LES FESTES:

Sembla que el model actual de festes està esgotat. El llibre de festes ja no serveix per saber el que faran ja que està ple de herrades. El fet de fer nou dies de festes esgoten al més pintat, queden dos dies pel mig que caldria omplir de contingut. S'han produit crítiques dels veïns en diferents aspectes: el ball del lloc i el dia de la cordà, la desaparició dels correfocs, el tancament de carrers, els preus de la paella i sopar popular, les herrades del llibre de festes i el fet de demanar diners pel llibre, el confilicte amb algunes associacions de la festa, etc. Altres crítiques que han aparegut de forma anònima com les aparegudes en aquest blog, punxeu.
Tot i això, també hi ha coses possitives: els actes infantils pels matins, la consolidació dels moros, el poble de gom a gom el dissabte, etc. Però és evident que cal una nova forma de entendre i organitzar les festes.
Al nostre entendre l'Ajuntament ha de deixar pas a les associacions en l'organització de les festes; la Comissió de Festes ha de ser una assemblea de les associacions que participen en la festa, no l'organitzadora de tot. La Comissió ha de ser transparent en l'organització, el "gasto" i els ingressos, etc.
Creiem que el llibre ha de ser un contenidor de cultura més que un catàleg d'empreses pel que, a més, has de pagar.
El problema, al nostre entendre roman en que els organitzadors de les festes no volen la col·laboració de ningú, imposen els seus conceptes i, poc a poc, han fet que la gent vaja abandonant la comissió i les festes.
Proposem una refundació de la festa i esn oferim a participar-hi; però no volem fer de comparses i anar a pegar la cabotà.

1 comentari:

Andreu Todo ha dit...

Pel que fa a les crítiques al llibre de festes em pareixen perfectes, però encara em pareixeria pitjor haver de pagar-lo amb els diners del poble (encara que siga només un futllet) perquè no es patrocinen les empreses, ja que qui vullga festes que se les pague, ja tinc prou jo en aguantar tota la contaminació acústica, lumínica, despeses municipals, etc...

I per favor, no parlem "de herrades" si en el text on les critiquem en fem unes quantes...

Una altra cosa a comentar seria el tema de l'església. No entenc com en el 2011 l'església catòlica dels diferents pobles de La Safor gaudeix dels privilegis dels que gaudeix a l'hora de posar-se a la mateixa altura que un representant polític o inclús per damunt d'ell en molts dels actes públics que es fan durant eixa setmana. És un fet vergonyós que els representants polítics acudeixquen a les misses pomposes on es conviden alts càrrecs de l'església amb la noble intenció d'evangelitzar els poblets de la comarca com si no passara res, com si fora tan normal que la política imperant vaja de la ma de l'església en celebracions que en algun poble es diuen "municipals" i no "patronals". Que s'ho miren els partits polítics, inclòs el Bloc. Quina por hi ha a ser conseqüent amb el que es diu i el que es pensa? Perquè es fa tot el contrari? Si ja han passat les eleccions! Perquè continuar donant una bona imatge continuista, conservadora, tradicionalista? El Bloc? No ho entenc...