divendres, 4 de febrer del 2011

"Com la Candelària no ha plorat, l'hivern no s'ha acabat"

Al diari Levante fan un interessant article sobre aquest refrany i la película "el dia de la Marmota" aquella en la que un periodista es desperta sempre amb el mateix dia fins que canvia i troba la parella perfecta. La base de l'article és que els valencians també tenim les nostres tradicions per avançar el temps que farà. Podeu lleguir complert l'article si punxeu. 

"40 dies de fred hi haurà"
Este año se ha repetido la situación. Según los datos obtenidos por Aemet en la ciudad de Valencia, anteayer -2 de febrero- se registró un día muy despejado, con temperaturas de entre 5 y 18,1 grados. En el resto de la Comunitat Valenciana también fue despejado, con temperaturas máximas diurnas algo superiores a lo normal, y mínimas de hasta -4ºC en el interior. Quiere decir eso, según la sabiduría popular, que el frío invernal todavía no ha terminado en la Comunitat Valenciana y que ha de esperarse frío hasta llegar a la primavera. O lo que es lo mismo: "Si per la Candelària està clar, quaranta dies de fred hi haurà". A los descreídos siempre les quedará la enésima variante del refrán: "Tant si plora com si deixa de plorar, la meitat de l'hivern encara ha de passar".

Tot i això també és cert que els refranys sempre en tenen un altre que els porta la contra: si la Candelera riu, ja ve l'estiu. Així que, si fa fred o calor, la tradició popular te raó.