divendres, 8 de gener del 2010

ESCRIT SOBRE EL CASTELL PUBLICAT HUI A LEVANTE-EMV


SALVEM EL CASTELL!


El 28 d’octubre de l’any passat saltava la notícia. El Castell de la Font estava en venda i el comprava un súbdit anglés col·leccionista de secans.
És cert. La notícia em va ser filtrada per fonts més que solvents. Des d’aquesta Associació, vam donar l’alarma perquè pensàvem i pensem que la cosa és important i preocupant per al patrimoni cultural del nostre poble i de la Safor.
Vam fer un comunicat de premsa explicant l’assumpte. Vam sentir veus de dins i de fora del poble preocupades per l’avenir del BIC del Rebollet, i quasi tots els mitjans de comunicació de la Safor se’n feien ressò.
Vam consultar les lleis per tal de veure què es podia fer. Efectivament, les lleis, tant l’estatal com l’autonòmica, diu molt sobre els BIC. Entre altres coses, que les administracions públiques són competents per a exercir el dret de retracte, és a dir, que és que pot actuar sobre la venda d’un BIC en els 6 mesos següents a la compra-venda del mateix. També diu que tota persona, incloent-hi les autoritats municipals, tenen l’obligació de comunicar qualsevol notícia que afecte la titularitat del BIC. Conste que la propietat (o part) del Castell del Rebollet ja havia enviat (per l’estiu) un agent comercial a l’ajuntament de la Font per tal d’oferir al poble la possibilitat de comprar-lo, a través del seu alcalde, Gaspar Pérez. La propietat, al cap de cinc o sis mesos, tornà a posar-se en contacte amb el primer edil de la Font i, en conseqüència, va continuar els tràmits legals perquè el súbdit anglés engrandira la seua col·lecció. Aquests són els fets.

Des de l’Associació Cultural Ramoneta de Vilaragut vam pensar que seria bo que, ràpidament, posarem en marxa una campanya de recollida de signatures d’associacions culturals i manifestàrem a les administracions la nostra voluntat que aquestes actuaren. En recollirem 44: Associacions de la Font, Oliva. Rafelcofer, Potries, Vilallonga, Gandia... i les presentàrem al Ministeri de Cultura, a la Conselleria de Cultura de la GV i al mateix Ajuntament de  la Font.
En paral·lel, ajuntaments com Rafelcofer, la Font, Potries i Oliva han inclòs en els seus respectius plenaris mocions perquè el Castell del Rebollet siga de titularitat pública i han estat aprovades per unanimitat. També cal destacar la iniciativa que ha tingut la Regidoria de Patrimoni de la Font de fer constar les notes marginals pertinents al Registre de la Propietat, i així qualsevol tràmit de compra-venda s’hi veurà clar que es tracta d’un BIC. 
Per un altre costat, la propietat actual del BIC la tenen tres propietaris els quals, pel que hem pogut saber, estan en disposició d’entrar en conversacions, perquè a la fi, el Castell del Rebollet siga de titularitat pública. Es tracta de 7 o 8 fanecades més l’entorn de protecció que assenyalen els tècnics de la Conselleria de Cultura.
El “full de ruta” seria que s’adquirira el Castell per part de l’Ajuntament de la Font (amb o sense subvencions), en segon lloc, el que tocaria seria que la Conselleria de Cultura dissenyara un Pla Director de les actuacions a fer, i per últim, que el poble de la Font tinguera amplitud de mires i que es formara un espai cultural en què hi caberen tots els pobles de l’antiga Baronia del Rebollet i el Comtat d’Oliva. Aquest pot ser un element dinamitzador del turisme cultural, de l’economia i de la dinàmica entre pobles.
Caldrà que arriben als Reis Mags alguna carta més en aquest sentit. 

Ferran Millet Palmer
Pres. Assoc Cultural Ramoneta de Vilaragut
La Font d’en Carròs
Nota: La foto ha estat vinclada des de la Web de l'Ajuntament


2 comentaris:

Anònim ha dit...

la carteta als reis ja està enviada, el que no està clar és si ja està llegida! esperem no tindre que reenviarla....

Carlos V ha dit...

Voldria posarme en contacte amb la gent de ZRamoneta de Vilaragut, mireu de pasarme el mail o enviarli el meu per favor

charlifuster@hotmail.com