dijous, 8 d’octubre del 2009

EL GRAN GREGORI MAYANS DESPRECIANT EL NOSTRE POBLE

Continuant amb la presentació que estem fent dels recursos que hi ha a la xarxa sobre el nostre poble, hui presentem un document extraordinari: tràfic d'influències en tota regla. Resulta que el nostre poble va tindre allà pels anys cinquanta de s. XVIII un pleit amb Oliva per l'aigua de la sèquia del Rebollet, un entre molts, però com Oliva tenia un personatge extraordinari, Grogori Mayans, aquest demana a un alt càrreg que influisca en la sentència que s'ha de produir.
Presente uns breus extractes:
  • Primer Mayans demana directament la seva influència pel seu poble:
Mui Sr. mío. Ha llegado el caso de valerme del favor i autoridad de V.S. para beneficio mío i de mi patria, que treinta i seis años ha que está manteniendo un costosíssimo pleito para defender el ciertíssimo derecho del riego de su fertilíssima huerta contra la villa de la Fuente de Encarroz, que pretende regar sus secanos estériles en gravíssimo perjuicio de los dueños de la huerta de Oliva; i aunque en 23 de junio del año 1747 tuvo Oliva sentencia favorable, apeló la Fuente temerariamente contra un dominio anterior a la conquista deste reino, perpetuamente conservado con la possessión no interrumpida de tantos siglos.
  • Després explica les raons del seu poble per demanar més aigua
  • Finalment cita als jutges, anomenats ministres per que se'ls instruisca en com fer la sentència:
Los ministros que en el año 1747 dieron sentencia en favor de Oliva en la Real Audiencia de Valencia, i los que ahora se les deberá agregar para darla también en grado de revista, son los seis que van expressados en la adjunta esquela, donde van añadidos los que pueden ser medios para algunas eficaces recomendaciones. Si V.S. puede facilitarme algunas de ellas, o otras equivalentes, o mejores, lo estimaré mucho, con la advertencia que importa la brevedad, porque se ha de votar el día 2 de setiembre i conviene que, aunque la justicia de Oliva no admite prevención de contrario, la procuremos hacer para aquietar toda sobra de preocupación. La causa no puede ser más justa i está calificada con una sentencia favorable.

Si voleu lleguir el document complet a Fernando José de Velasco Ceballos es troba a la Biblioteca Valenciana Digital
També va escriure una carta similar, copiada una de l'altra a Andrés Marcos Burriel la teniu en la Biblioteca Valenciana Digital