divendres, 16 de juliol del 2010

LA NIT DE PIERA, FERRER PASTOR I ELS BORJA


 Text de presentació de l'acte d'ahir:
Josep Piera ens presentà  el seu llibre  “Francesc de Borja, el duc sant”. Una obra que li ha merescut el premi JOANOT MARTORELL  2009 dins dels premis CIUTAT DE GANDIA. És una història novel·lada de FRANCESC DE BORJA. Un llibre amè i de fàcil lectura.  
Hem de agrair a Ignasi Moreno el fet que ens haja deixat aquesta indumentària de la Família Borja, perquè així  veiem almenys com vestien els personatges de la noblesa valenciana allà pel segle XV.
 Hem tingut la sort de trobar aquest quatre actors de la Font, que serveixen de models perquè podem gaudir millor dels vestits dels principals membres de la il·lustre Familia Borja: Francesc de Borja, el duc de Gandia, la seua dona Leonor de Castro, la seua besàvia Maria Eníquez, i, pot ser l’home que més poder va acumular, el PAPA ALEXANDRE VI, besavi de Francesc de Borja.


A més a més,  hem de fer un recordatori i un homenatge.
L´11 de juliol de 2000 ens deixava Francesc Ferrer Pastor, pocs mesos després d´haver rebut un homenatge, LA MEDALLA D’OR DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA, que li fou atorgada el 4 de febrer d’aquell any.
Han estat diversos els estudiosos de la seua obra que reconeixen que ha sigut el valencià que ha fet més per recollir i sistematitzar el lèxic valencià.
La seua ha estat una impagable tasca que s´ha traduït en una voluminosa i popular obra lexicogràfica, la primera duta a terme al nostre País amb uns nivells de qualitat i criteris científics, i la que ha estat més útil per a la protecció i promoció del valencià entre milers de valencians fins a l’actualitat.
Fruït del seu treball són el Diccionari de la rima de 1956, el Vocabulari valencià-castellà  i el Vocabulari castellà-valencià, el Diccionari general, les Lliçons d´ortografia, els Diccionaris escolars de valencià i la Gramàtica valenciana.
Des de l’Associació Cultural Ramoneta de Vilaragut vam idear, el 2001, el “Guardó Francesc Ferrer Pastor” i el va instaurar la Mancomunitat de Municipis de la Safor aquell any, que va recaure en el mateix Ferrer Pastor a títol pòstum, i, a més, vam organitzar una jornada dedicada a la figura i obra de Ferrer Pastor.
L’any següent vam tornar a organitzar les segones jornades Ferrer Pastor, dedicades a l’ús social de la nostra llengua. Enguany, per part de la Mancomunitat, el GUARDÓ FERRER PASTOR ha recaigut  en el nostre convidat, JOSEP PIERA, que felicitem i ens alegrem que haja estat  així.
Servisquen aquestes paraules com a homenatge al nostre amic  i veí FERRER PASTOR, sempre viu a través de la seua obra.