El text que presentem a continuació és la transcripció literal d'una carta que envien el jurats de la ciutat de València ( el govern municipal d'aleshores) al rei Alfons III El Benigne (Alfons IV, d'Aragó) on comenten el fet d'acollir i reparar una flota de galeres de guerra. La relació amb la història del nostre poble ve pel personatge que és capità de la flota, Francesc Carròs, Almirall d'Aragó. El text el podeu trobar en la revista "el Archivo" publicada en Dènia a finals del s XIX pel gran Roque Chavas. En aquesta revista trobem molta informació sobre els Carròs i el nostre poble que poc a poc anirem exposant.
La revista la podeu trobar en aquest link: "EL ARCHIVO-42" Cal que aneu al final del document PDF.
Del text podem extreure molta informació sobre com es configuraven les estructures de poder i les milícies (exercits) en el s. XIV i XV, període d'esplendor del nostre país.
La relació amb el nostre poble és òbvia, Francesc Carròs, possiblement el segon Carròs, aquell que està soterrat en l'església del poble té l'ordre del rei d'armar unes galeres per mantindre unes accions bèl·liques contra els pirates "de la Berberia" com diu el text. Alguns historiadors diuen que en realitat era un intent de reforçar l'armada per continuar la guerra que mantenia la corona d'Aragó amb Gènova, tot i que en aquell moment estaven en treva. podeu saber-ne més d'aquest conflicte en l'entrada de wikipèdia sobre el rei, la referència és al text en castellà, més complet. La imatge és una clau de Santa Maria de Mar on representa al rei Alfons, que fou el que inicià les obres d'aquesta església Barcelonina.
Hem fet un recull dels fets més destacats d'aquells temps, el regnat "del Benigne" molt importants pel nostre país ja que va patir el perill de desmembrament, evitat per l'acció enèrgica de la noblesa i els jurats de les ciutats representats per Vinatea i també és el moment que comença el Segle d'Or Valencià. Per accedir al recull cliqueu.
Fòra bo que algun dels historiadors a sou de la Regidria de Cultura feren una conferència o una explicació de les relacions tan importants que tenien els primers Carròs amb la monarquia, amb la guerra de Sardenya i amb l'alta política del regne d'Aragó d'aleshores.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada