dissabte, 14 de juny del 2008

LA FESTA DE SANT ANTONI DE PÀDUA



Torna a estar el poble de festa, a esta marxa Beniarjo ens declarà la guerra, doncs li em tret el títol de poble més fester. Ara és la recuperació d'una festivitat popular de barri; el barri de la ceba que després de més de quaranta anys recupera la seua festa.
Està molt bé això de recuperar les tradicions, ara el que dubtem és si es vol recuperar la tradició ho encetar un procés de "panem et circus"; és a dir, si el govern municipal vol fer com feien els emperadors romans. La festa té com sempre que organitza alguna cosa la nova comissió de festes un sopar de germanor, coca i aigua llimona, una missa de campanya (això tampoc falta mai) partida de pilota, com ha de ser; però que en té de la vella tradició? alguna cosa sí. Però moltes no.
Pel que sabem de la vella festa no es té el sant original, aquell que guardava a casa el "tio cap de ceba" patriarca de la família de Marmoles Peiró. S'ha fet el passa carrer amb dolçaina i tabal com abans, però ha faltat una espècie de "Tio de la Porra" que anava dirigint amb una granera i disfreçat, feina que feia el tio Batiste de Borja.
Això del "Tio de la Porra" és molt important ja que s'esta veien, a mesura que es recuperen tradicions dels pobles de la Safor, que era un personatge molt estés per la comarca i no sols de Gandia com semblava.
I pot ser el que els vells recorden més hi havia un teatre o sainet popular, potser el més difícil de recuperar per la pèrdua de prestigi popular del teatre, ara substituït pel sopar amb orquestra, el que dèiem "panem et circus".
Si algú té alguna tradició que esfeia en aquesta festa, o en qualsevol de les altres que hi ha als barris del poble: sant Domènec, els santets de la pedra, sant Antoni, ens agradaria que ens la contara.