dimecres, 11 d’abril del 2012

LA MÚSICA EN LA FONT (I)


Primerament cal definir el problema: al nostre entendre, la problemàtica està en que al poble hi ha una escola de música, que recull a un grup important de xiquets i xiquetes i els permet una formació musical. Resultat del treball d'aquesta escola, i de l'esforç que fan els educands, tenim un bon grapat de músics al nostre poble; alguns d'ells amb formació superior en música. Aquestes persones que han fet estudis de música s'organitzen en dues xarangues i la Banda de Música. 
Cadascuna d'aquestes organitzacions musicals, les xarangues i la Banda mantenen un calendari d'actuacions i es financen per elles mateixes, rebent, com és natural, l'ajuda de l'ajuntament que els deixa un lloc d'assaig (a les xarangues) i la casa de cultura a la Banda. Aquestes associacions musicals mantenen, més o menys, una col·laboració amb l'ajuntament.
El problema no està en les associacions musicals, està en la Escola de Música, que depèn de la l'Associació Musical Carròs i que resulta deficitària, ara encara més per les retallades de tot ordre. Per mantindre l'escola la Banda de música té que aportar fons propis (dels que aconsegueix la banda ) per mantindre l'escola.
Algunes persones pensen que és poc solidari per part de les altres associacions (les xarangues) el fet que no ajuden en res a l'escola de la que eixiren, com si que ho fan els membres de la banda. És cert que alguns dels membres de les xarangues són socis de l'Associació musical, per tant, si col·laboren individualment.
Fins ací, a grans trets, l’estat de la qüestió. Identificar el problema és el primer pas per la seva solució, ara caldria aportar solucions, i veure quina és la més correcta. Possibles solucions:
1.      Que els pares dels educands de l’escola de música pagan tot el que costa.
2.      Que l’escola de música deixe de dependre de la Banda i passe a ser municipal.
3.      Continuar així, amb l’escola depenent de la banda, que els músics adults, deixen la banda i vagen a les xarangues que guanyen més
4.      S’accepten més propostes.....
 Ara si que és el moment d'aportar idees crítiques, solucions, recriminacions, ..., això si, sense insults i a ser possible sense atacts personals.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Solució:
Fomentar l'amor per la banda. Primerament afavorint la relació amb els seus membres-directiva per a que aquests membres es plantegen seguir en aquesta i evitar l'exode a les xarangues, que son les que tenen eixes "mega-lucratives" ofertes (Això ho dius tu, no? ¿Qué les xarangues guanyen diners a patades? Que pronte es parla quan no es sap... llastima). No dones intents de solució en quan no te les creus ni tu. ¿Que ho paguen els pares? ¿Qué ho pague l'ajuntament? ¿Això són solucions? Tires la pedra i ahi el quedes, a més, acabes despotricant de la actual situació (3a suposada solució que dones). Augure, si algu es fixa en aquest article, que s'obrirà un debat de dificil solució i que aportarà més d'un problema per a algú, més quan la mateixa banda últimament no es cobrix les esquenes fent accions i comentaris que parlen poc al seu favor. Sort en la iniciativa.

Anònim ha dit...

En l'última assemblea ordinaria de fa poc aquest tema es va tractar, el que passa és que erem pocs... Podrieu haver vingut i participar directament en compte de plantejar-ho ara...

Anònim ha dit...

L'ajuntament té la culpa, com sempre!!!, deixant un local a les xarangues quan aquestes no aporten res al poble, sols busquen el seu únic benefici, sobretot econòmic.

FONTER ha dit...

La solució, la nostra, la paortarem després d'escoltar i llegir a qui participe. Sols és un estat de la qüestió i com veieu per les entrades prou candent. L'opinió del Bloc o de Miquel Fuster no és el text, el text és un recull de les opinions que hi ha pel poble. Respecte al debat obert, un debat sempre és possitiu. Gràcies per les bones intencions.

Txema ha dit...

Hola a tots i totes.
Em sembla una idea molt bona el debatre l'estat de la música a la Font, però un poc perillosa.
Hui en dia hi ha dos tipus d'agrupacions musicals, les bandes de música de sempre, i les xarangues, i cadascuna d'elles ha de cobrir unes necessitats de la societat.
Les bandes sempre han fet concerts i han actuat en les actes més importants i representatius del seu poble, mentre que les xarangues és un moviment pràcticament nou que cobreix unes altres necessitats més lúdiques i festeres, i cada vegada tenen més demanda en perjudici de les bandes de música. Això no vol dir que uns tinguen que anar en contra dels altres, sinó tot el contrari, haurien d’anar de la mà, és a dir, els/les músics haurien de poder tocar en la seua xaranga i també fer-ho en la banda del seu poble, i per fer-ho possible ha d’haver comunicació entre ells i interès per part de l’administració, en el nostre cas, l’ajuntament hauria de col•laborar.
Com ha de col•laborar? Ara ho explique. Al meu parèixer, per a que esta situació es puga donar, l’Escola de Música i la Banda de Música haurien de tindre autonomia econòmica, és a dir, la Banda hauria de rebre una dotació econòmica per realitzar els concerts i els actes importants del poble, i amb eixa ajuda econòmica poder pagar al director, mentre que l’Escola hauria de ser municipal en el millor dels casos, o com a mínim, que l’Ajuntament cobrira econòmicament el dèficit de l’educació musical de cada alumne.
Així tindríem Escola de Música, Banda de Música i xarangues, tots independents però relacionats alhora, i evitaríem el problema que li suposa a la Banda gestionar econòmicament l’Escola de Música, ja que actualment, part dels ingressos dels músics de la Banda de les seues actuacions, són per l’Escola, el que crea un malestar entre músics, socis i pares, al vore que uns músics ajuden econòmicament a l’Escola que els ha format, i altres no.
Anime a tots i a totes a buscar eixa independència econòmica com a única solució possible, i així s’evitarien eixes tensions i malestars dins de l’entorn musical del poble.
Gaudim de la música!!!!, que és el més important.
Txema.

Anònim ha dit...

Estos politics sempre clavant cullerá. Quin millor lloc per a debatir que l'asamblea? Pa portar el sant si que vas si... com ai lluixes...

Anònim ha dit...

El millor seria que la banda i la xaranga es tornaren a unir aixina tindriem més musics!i eixiriem guanyan tots

Anònim ha dit...

Curiós que un músic s'enclave amb un que porta sants si ells van a totes les prossessons, incús toquen el himme si el retor ho diu

Anònim ha dit...

En primer lloc, no entenc que tenen que veure les processons en el tema que s'està debatint.... es una de les moltes incongruències d'aquest poble... la banda de música cobra tant per tocar en una processó com per tocar en una festa de moros i cristians igual que per a unes falles.... absurd es tot comentari fet al respecte, el que fa falta es un poc de profesionalitat per part dels músics; si et reventa tocar un himne, al igual que un "pasodoble" o una marxa mora, es tant sencill com no participar; no participes, no cobres, així de sencill; és molt fàcil eixir a tocar, queixarte per tocar un himne i a la mateixa vegada estirar la mà per a cobrar l'actuació; aixó es profesionalitat??? Tant legítim és tocar una marxa mora, un " pasodoble " com un himne; sóc un professional del gremi, hi us puc assegurar que quan una actuació va en contra dels meus principis, preferixc no eixir i a la vegada no cobrar que no pas eixir, cobrar i renegar a la vegada, però clar, és més sencill alçar polèmica i culpar, per a variar, a persones que res tenen que veure en la mala gestió que des de fa anys portem en la banda ( i la falta de professionalitat de molts del seus components ). I una cosa per a mi molt important: és un gran error intentar fer política des d'ua associació cultural com és una banda de música, hi ha sensibilitats que son completament incompatibles...

Anònim ha dit...

A vore, deixem estar les provenssons que ja n'hem tingut prou estes pascues. Senyor anònim:els musics toquen el que és diu i punt, per això som una banda de música. Si no vols tocar l'himne, no vas a tocar, però deprés no demanes res.

Anònim ha dit...

A vore, deixem estar les provenssons que ja n'hem tingut prou estes pascues. Senyor anònim:els musics toquen el que és diu i punt, per això som una banda de música. Si no vols tocar l'himne, no vas a tocar, però deprés no demanes res.

Anònim ha dit...

Y el ayuntamiento que debe la subvención desde 2010... Pues no hay gente aquí que habla sin tener ni idea! Y encima el señor alcalde no se quiere reunir con los directivos. Menuda vergüenza! Estoy de acuerdo con lo que alguien ha escrito: los políticos solo vais donde podéis lucir, a ver si zampáis un par de votos. A todas las procesiones ahí va toda la camarilla a chuparle el culo al curita fanático. Y a los actos de la banda y de la escuela de música… Ojalá fueseis con tanto afán! Eso es lo que os importa a vosotros la educación musical y ese el apoyo que ofrecéis para que se pague lo que se debe. Ala! A las procesiones, que para eso si que hay dinero y cuanto más pomposa más a gustito estáis.

Anònim ha dit...

Efectivament existeix el problema, i no tant senzill com s'exposa, ja que l'Agrupació desenvolupa una activitat cultural i musical molt important portant el nom de La Font d'En Carròs allà on va i a la seua escola dona la formació musical a tots aquells que volen formar-se musicalment. El que passa es que els diners ho fan tot malbé i es una qüestió que s'ha assentat en aquesta Agrupació i no se desde on ve. No es té l'estima a l'Agrupació que s'ha de tindre. En teoria quan un es matricula a l'escola es perque li agrada la música i vols tocar i divertir-se i es el que passa en qualsevol altra agrupació i asociació, a ningú li s'ocurreix pertanyer a un club d'escacacs, centre excursionista, societat de peixcadors, etc. i pretindre guanyar diners per pertanyer a ella, tot al contrari, sabem que pel fet de pertanyer a elles ens va costar diners de la butxaca per tal de desenvolupar allò que ens agrada i en l'Agrupació Musical passa tot el contrari, per tant la sol·lució passa per començar a canviar aquesta filosofia i que els musics estiguen en l'Agrupació perque es diverteixquen i disfruten, i que siguen tots els musics, tots tenen cabuda en l'Agrupació de tots, aquells que vullguen guanyar diners de la música, el que tenen que fer es matricular-se al Conservatori fer els estudis musicals i dedicar-se professionalment a la música.

Les xarangues les podem disfressar si volem també com a associacíon sense ànim de lucre, però no deixa de ser una disfressa, tots sabem que el principal motiu es l'econòmic (com bé es posa al primer escrit d'aquest blog, guanyar més) i donar suport a aquestes qüestions desde les administracions públiques es incentivar el frau, ja que els músics no es troben donats d'alta en cap lloc per a poder tindre una activitat econòmica. Altra qüestió que serveix d'excusa per a abandonar l'Agrupació Musical son, de vegades, divergències o discrepàcies amb la direcció, junta directiva, preses de decissions, però també no deixa de ser una excusa aquesta qüestió, ja que es una entitat democràtica, i quan no s'està d'acord amb aquestes qüestions, estan els mecanismes per a fer-ho canviar, ¿perque en lloc d'amagar el bulto i anar-se'n quan no estan conformes no es presenten en una candidatura a les elección i canvien les coses?

En definitiva pense que a l'Agrupació Musical Carròs caben tots els músics i es on haurien d'estar, contribuint a fer-la gran i important i tots aportant desde la seua part per a construir i no per a destruir, això es possible i de segur que amb el temps es por conseguir, això si canviant la filosofia de veure l'Agrupació, i posant per part de l'Ajuntament el seu interés també.

CONTINUA

Anònim ha dit...

Respecte de l'escola les propostes que s'apunten no son adequades i expose els motius:

1.- Que els pares ho paguen tot. Si així es fera els costos mensuals que haurien d'afrontar les famílies serien tan elevats que serien poques les que podrien permitir-se portar als xiquets i xiquetes a l'escola de música, quan el que es preten es que puguen tindre accés a la cultura musical el major nombre de persones de la nostra població.

2.- Que l'escola passe a ser municipal. Seria una gran errada per totes les parts i on tots eixirien perjudicats, l'exemple el tenim a la guarderia, quan era gestionada pels pares l'Ajuntament amb una subvenció de 4 perres ho tenia sol·lucionat i al pares els eixia mes barata que avui en dia i això que no estaven les subvencions de Conselleria que hi han avui en dia, per tant tots han eixit perjudicats.

4.- Que els adults deixen la banda per guanyar més. Amb açò sempre tindrem a l'Agrupació "en bajoqueta" i traguent aigua d'un manantial per a que se la beguen tots menys ella i això no està bé, com he dit abans qui vullga guanyar diners deu anar al Conservatori i guanyar-los com a professional.

Bé sobre el tema podriem estar parlant i escrivint llibres sensers perque es prou més extens del que es pot reflectir en un blog, però si hi ha una sol·lució per a començar bona per a tots, es que l'Ajuntament s'involucre molt mes en l'Escola, sobretot econòmicament, que aprofite de la gestió desinteressada que fa l'Agrupació i que s'aconsegueixca una intercomunicació més fluida entre Ajuntament-Agrupació que de segur ens interessa a tots i tots eixirem beneficiats, i treballar en conjunt per a que L'Agrupació Musical cada vegada siga mes forta i no tinguen que eixir els músics d'ella, en l'Agrupació caben tots

Anònim ha dit...

Ho podeu veure com es divaga per les rames i es repon a tot menys al que es planteja? Que si les provessons, que si el music toca lo que toca, que si la uela fuma o si agrada a uns lluir-se o no lluir-se, en fi, a recriminar de tot i destruir i sense fer proposte series, es necessita un no res per a divagar i llançar la brega, tots podem tindre les nostres opinions i ser molt diferents però s'ha d'intentar no entrar al drap de qualsevol cosa i centrar-se en la qüestió i dir el que es pensa per a construïr de forma respestuosa amb el contingut i amb les opinions de tot el mon.

Anònim ha dit...

Sempre digueu el mateix, i no feu mai rés de rés. Avore quan feu alguna raunió i ho aclarim tot.