dilluns, 7 de juny del 2010

CULTURA POPULAR, LA CULTURA DEL POBLE.

La cultura antropològicament és el  conjunt de tradicions (literàries, historicosocials i científiques) i de formes de vida (materials i espirituals) d'un poble, d'una societat o de tota la humanitat. Així doncs, qualsevol manifestació que fa una societat o un poble com el nostre és un acte cultural, i el que cal tindre clar és que no n'hi ha primera ni segona classe; tot és cultura si eix del poble. Que participe un grup de persones amateurs, un conjunt de creients, uns músics professionals o uns xiquets que fan dansades tradicionals, no importa.

Aquest cap de setmana ha estat farcit d'actes culturals: la brillant actuació dels membres de "mans a l'obra" del sainet "la caiguda del balcó". Tots els actes relacionats amb el corpus; els oficis i els balls del dissabte junt a la solemne processó del diumenge. I també, encara que li prestem menys atenció, el rosari de l'aurora (del què caldrà parlar-ne més en una propera entrada) que es repeteix tots els primers diumenges de més.
Anem per parts, la representació del sainet va anar precedida del reconeixement de l'alcalde,Gaspar Pérez, a tots els grups participants en la mostra de teatre. Després es va representar l'obra amb gran èxit de públic; sols reconèixer el mèrit a un grup de teatre amateur que representa obres populars com els sainets, com ja va fer l'any passat amb Nel.lo Bacora. 

D'altra banda, tenim els actes relacionats amb el Corpus. Aquest any amb novetats com la Setmena Santa, la principal de les novetats és el canvi en els xicotets altars que es fan al llarg de la processó. Els van montar un dia abans i aprofitant algunes de les façanes de les cases. El dissabte a la nit, es van realitzat danses populars en l'església i després en una xicoteta visita als altars abans esmentats. El diumenge la Solemne Processó del Corpus, amb la brillantor que és habitual, més si cap, amb la participació de més danses al davant fent el mateix recorregut processional; i amb la la solemnitat dels nous altars processionals.
Parlant d'actes culturals, l'Associació Cultural Ramoneta de Vilaragut està preparant una nova versió dels Estius al Patronat, ja avançarem la programació. Això sí, agrair a la Parròquia i al seu rector la cessió de les instal·lacions del Patronat.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja era hora que desde el info bloc es reconegera la tasca que fa Fina ensenyant als xiquets-es les dansaes del Corpus de manera desinteresada i dels que fem la música per a poder-ho ballar.I encara més donar les gracies al rector Marcos que sino fos per ell, enguany no hagerem tingut danses.Per tant donarvos tambe les gracies a vosaltres per la difusió que ens heu donat a l´info.

Anònim ha dit...

Respecte a les dansades, gracies a Fina i col.laboradors, gracies als xiquetes i families, i gracies als musics que´ls van acompanyar.

Anònim ha dit...

La processó del corpus ha segut la MENYS brillant de fa dèu anys cap aci.

Anònim ha dit...

Fa deu anys no s´engalanaen els carrers on hi ha altarets i tampoc els feien els balls del Corpus, per tant tot alló que es fa demes en la festa sempre es millor a banda que es puga millorar encara més.`Si el pareix poc brillant sugereix tu tot allo que falta per a que siga més brillant i a l´any que ve poder-ho dur a terme.

Anònim ha dit...

La expresió "la MENYS brillant" es refereix única i exclusivament a la participació ciutadana en tots els aspectes.

Anònim ha dit...

Darrere de tot lo que es l´en galanament,altarets i balls esta un grup de gent que es meneja,que deuria de ser més,evidentment quant més gent millor pero en aquest poble per desgracia es poca la gent que hi participa.Pero en fi es lo que hi ha,son pocs pero intentem que siga el millor posible.

Anònim ha dit...

Darrere de tot lo que es l´en galanament,altarets i balls esta un grup de gent que es meneja,que deuria de ser més,evidentment quant més gent millor pero en aquest poble per desgracia es poca la gent que hi participa.Pero en fi es lo que hi ha,son pocs pero intentem que siga el millor posible.